Biografie

Jeroen van Bellville
geboren 2 juni 1969

Kindertijd in Zuid-Afrika & jong in Nederland
Jeroen wordt geboren in Parow-Bellville bij Kaapstad in Zuid-Afrika uit Nederlandse ouders. Hij bezoekt in Zuid-Afrika de kleuterschool en de eerste klas van de lagere school.  Op 7-jarige leeftijd keert hij met zijn ouders terug naar Nederland en gaat wonen in Lelystad. Gedurende zijn tienerjaren schrijft af en toe gedichten over zijn jeugd in Zuid-Afrika, die hij dan niet rijp acht voor publicatie. Toch is dat het begin van een levenslange passie voor de poëzie. Vooral leest hij Dante, Baudelaire, Rimbaud en Leautremont en luistert Joy Division en Dead Can Dance. Tijdens zijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam bestudeert Jeroen het tijdvak, de kunst en de cultuur van het Herfsttij der Middeleeuwen en de Renaissance in West-Europa.

Italië
In navolging van de Romantische dichters Keats en Shelley maakt hij als begin twintiger een ‘Grand Tour’ door Italië. Hij bezoekt voor het eerst Florence, Rome en Venetië. Elk jaar keert hij terug naar Italië, het begin van een levenslange passie voor Italie.

Gemeenteraad Lelystad
Op 28-jarige leeftijd wordt hij gekozen in de gemeenteraad van Lelystad. Dat blijft hij twaalf jaar lang. De publieke zaak blijft ook een passie.

Revalideren in De Trappenberg
Op 38-jarige leeftijd maakt hij een ernstig ongeluk mee en belandt in een rolstoel. Na anderhalf jaar revalideren in revalidatiecentrum De Trappenberg leert hij weer redelijk lopen. De functie in zijn linkerhand keert beperkt terug; ook in lopen en staan blijft hij beperkt.

Poëzie
Gedurende zijn ziekteperiode begint hij weer te dichten. Die gedichten worden later gepubliceerd in zijn eerste gedichtenbundel ‘Eanna’.

In dienst van De Trappenberg
Op 40-jarige leeftijd neemt hij afscheid van de gemeenteraad en wordt koninklijk onderscheiden. Enkele dagen voor zijn afscheid van de Lelystadse Raad gaat hij werken voor revalidatiecentrum De Trappenberg, later gefuseerd tot Merem Behandelcentra.

Bestuurder Provinciale Staten Flevoland
Op 41-jarige leeftijd wordt hij gekozen in Provinciale Staten van Flevoland. Sindsdien is hij actief voor de provincie.

Dichter
Hij debuteert met de gedichtenbundel ‘Eanna’ in 2015. Zijn tweede gedichtenbundel ‘Trisagion’ verschijnt in 2016. Op dit moment schrijft hij ‘Vigilia’ dat volgens planning in 2017 zal verschijnen